L'Espectacle Programació Entitat
 
Esparreguera celebra el Dia Internacional del Teatre
27 de març de 2014

El 27 de març és el Dia Internacional del Teatre, i aquest any Esparreguera ho celebra de manera ben especial: descobrint una placa commemorativa en honor a dues actrius catalanes esparreguerines: les germanes Lola i Anna Lizaran

Aquesta placa serà al carrer dels Arbres, número 40, on van viure les dues germanes en la seva infància i adolescència.

L’acte serà a les 7 de la tarda. S’ha volgut fer-ho coincidir amb el Dia Internacional del Teatre per la importància que el teatre té a Esparreguera i la rellevància de les dues actrius en la cultura esparreguerina i la catalana en general. Lola Lizaran ens va deixar l’any 2006 i Anna Lizaran, el 2013. Totes dues van ser actrius destacades a la pantalla catalana i als teatres barcelonins, i a Esparreguera estem especialment orgullosos de recordar els seus inicis teatrals a la vila, amb companyies creades aquí, com el GOC o el Teatrí, i amb les seves excel·lents interpretacions a La Passió d’Esparreguera.

L’acte consistirà en la lectura per part de la regidora de Cultura del manifest escrit expressament cada any per commemorar la Diada; paraules d’un familiar de les actrius, paraules de l’alcalde i descoberta de la placa.

----------------------------------------------------------------

Manifest Internacional del Dia Internacional del Teatre 2014

On sigui que hi hagi societat humana, l’irreprimible Esperit de la Representació s’hi manifesta.

Sota els arbres als petits poblets i sobre sofisticats escenaris a les grans metròpolis; a les sales d’actes de les escoles, els camps, els temples; als suburbis, les places públiques, els centres cívics i el subsòl de les ciutats; la gent es reuneix en comunió entorn els efímers mons teatrals que creem per expressar la nostra complexitat humana, la nostra diversitat, la nostra vulnerabilitat, en carn i os, alè i veu.

Ens reunim per plorar i per recordar, per riure i per contemplar; per aprendre, afirmar i imaginar. Per meravellar-nos davant la destresa tècnica i per encarnar deus. Per quedar-nos sense alè davant la nostra capacitat de bellesa, compassió i monstruositat. Per omplir-nos d’energia i poder. Per celebrar la riquesa de les nostres diferents cultures i per fer desaparèixer les fronteres que ens separen.

On sigui que hi hagi societat humana, l’irreprimible Esperit de la Representació s’hi manifesta. Nascut de la comunitat, duu posades les màscares i els vestits de les nostres diferents tradicions. Utilitza les nostres llengües, ritmes i gestos i obre un espai entre nosaltres.

I nosaltres, els artistes que treballem amb aquest antic esperit, ens sentim impulsats a canalitzar-lo a través dels nostres cors, les nostres idees i els nostres cossos per a revelar les nostres realitats en tota la seva mundanitat i el seu rutilant misteri.

Però en aquesta època a la qual tants milions de persones lluiten per sobreviure, pateixen règims opressius i d’un capitalisme depredador, fugen del conflicte i la confrontació; a la qual la nostra privacitat és envaïda per serveis secrets i els nostres mots censurats per governs intrusius; a la qual s’aniquilen boscos, s’exterminen espècies i s’enverinen oceans: què ens sentim impulsats a revelar?

En aquest món de poders desiguals, al qual diferents ordres hegemònics intenten convèncer-nos que una nació, una raça, un gènere, una preferència sexual, una religió, una ideologia, un marc cultural és superior a la resta, hom pot realment defensar la idea que les arts haurien d’anar separades de les agendes socials?

Nosaltres, els artistes d’àgores i escenaris, ens conformem amb les demandes asèptiques del mercat o utilitzem el poder que tenim per obrir un espai als cors i les ments de la societat, per a reunir gent al nostre voltant, per inspirar, meravellar i informar, i per crear un món d’esperança i de col·laboració sincera?

Brett Bailey
(Dramaturg i director sud-africà)
Fes clic a la imatge per ampliar-la
 
 
Comprar entrades a Ticketea Lloguer d'espais Restaurants Descomptes per a grups

La Passió d'Esparreguera  -  Un espectacle de magnituds èpiques únic a Europa
5 hores de teatre, 300 actors, orquestra i cor en directe, un auditori per a 1.700 espectadors i l'emoció d'una història universal

 Fundació Privada de La Passió d'Esparreguera, 2019 / info@lapassio.net / 93 777 15 87