La Secció Sardanista de La Passió d'Esparreguera és una entitat que aplega al voltant d'un centenar de persones. Des de la seva presentació oficial, l'any 1992 a La Puda —Esparreguera—, s'ha anat incrementant i consolidant l'activitat sardanista de la Secció. Són moltes les activitats que es duen a terme, però la més important és la formació i preparació de les colles sardanistes de l'entitat, que participen —totes elles— en el Campionat de Catalunya de Colles Sardanistes, organitzat per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya.  

.

   Les Colles de la Secció

.

En aquests 10 anys d'existència s'han fundat 6 colles sardanistes: 18 de juny (1996), Mainada (1992), Jovenalla (1992), Imagina't (2001), Aires (1998) i Roques Blaves (1994). Actualment, hi ha en actiu les colles 18 de juny —alevins—, Jovenalla —juvenils—, Imagina't i Aires —grans—.  
Entre els èxits aconseguits per les colles, cal destacar el títol de Campions de Catalunya Alevins, aconseguit per la colla 18 de juny els anys 1997 i 2001.

.

   Assajos

.

En tota activitat de competició, l'entrenament és fonamental per mantenir un bon nivell, i la sardana no n'és l'excepció. Depenent de la colla i del moment de la temporada, es dediquen de 2 a 4 hores d'assaig setmanal. Els assajos es duen a terme a les instal·lacions de La Passió. Els entrenadors de les colles són tots de l'entitat.

.

   Cursets

.

A més del treball que realitzen les colles, la Secció també organitza cursets per aprendre a ballar sardanes. Es fan cursets per les escoles —activitats extraescolars— i cursets per a adults, on hi participen una trentena de persones. D'aquests cursets, a més, en surten dansaires que s'incorporen a les colles. En el cas dels petits, es reforça la colla 18 de juny; l'any 1994, d'un curset va sorgir la iniciativa de formar la colla Roques Blaves; i l'any 2001 alguns adults procedents d'un curset van permetre crear una segona colla gran —la colla Imagina't—.

    
.

   Activitats i festes

.

A més de participar en concursos, les colles també col·laboren en activitats que s'organitzen a Esparreguera —exhibicions, festivals, celebracions, ...—. Però la Secció Sardanista de La Passió, com moltes altres entitats de cultura i lleure, no es limita únicament a la seva activitat principal —la sardana—, sinó que també organitza sortides, celebracions per les dates importants —com ara revetlles o carnavals—, i altres activitats diverses.

.

   Concursos de Colles Sardanistes de La Passió d'Esparreguera

.

L'any 1994, un cop ja consolidada la Secció, es va celebrar el I Concurs de Colles Sardanistes de La Passió d'Esparreguera, on hi van participar bona part de les millors colles de Catalunya. Ara, ja se n'han celebrat cinc, de forma bianual.

.

   Innovació

.

La filosofia de l'entitat ha estat sempre la d'innovar. En una situació com l'actual, on sovint es confon la sardana amb una manifestació més d'una cultura de folklore ja passada, s'ha de lluitar per canviar aquesta imatge, per oferir un aspecte molt més atractiu de la sardana.
Els punts lliures en són un exemple, i des de l'any 1995 es practiquen a diverses colles de l'entitat.
Un altre aspecte molt important en la sardana és el vestuari. Per això, l'any 1995, quan es va fer la renovació complerta del vestuari de les colles Mainada i Jovenalla, es va optar per fer un canvi radical, amb uns vestits moderns i innovadors.